Skoči na glavo Skoči na vsebino Skoči na nogo

Izšla je monografija o dvorcu Novo Celje

Izšla je monografija Novo Celje. Lastniki, arhitektura in oprema najlepšega dvorca v Savinjski dolini

Monografija o dvorcu Novo Celje je izšla maja 2024 v sozaložništvu Založbe ZRC SAZU in Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, natis je omogočila Občina Žalec.

V četrtek, 30. maja 2024, so ob 19. uri v Dvorcu Novo Celje predstavili sveže izdano monografijo o najlepšem baročnem dvorcu v Savinjski dolini.Prestižna arhitektura in bogata zgodovina dvorca Novo Celje sta premamila umetnostno zgodovinarko dr. Polono Vidmar, da se je leta 2016 začela ukvarjati z raziskovanjem nekdanjih lastnikov, opreme in namembnosti dvorca.

 

Svoje raziskovanje je v letu 2024 zaokrožila z najobsežnejšim strokovnim delom o dvorcu Novo Celje do sedaj. Umetnostnozgodovinska študija prinaša celostno predstavitev arhitekture in nekdanje opreme razkošnega baročnega podeželskega dvorca Novo Celje in njegovega predhodnika, dvorca Plumberk. Knjiga je opremljena je s številnimi fotografijami, ki so jih prispevali Andrej Furlan, Nejc Bernik ter številne arhivske, muzejske in galerijske ustanove. Posebej dragoceno je fotografsko gradivo iz prvih treh desetletij 20. stoletja, ki je ohranjeno v zasebni lasti in je v knjigi prvič objavljeno.

 

Na dogodku je dr. Polona Vidmar na kratko, v petih sklopih (glede na lastništvo dvorca), predstavila vsebino obsežne monografije in najpomembnejše nove ugotovitve, ki so zapisane v knjigi. V nadaljevanju se je z avtorico pogovarjala Lidija Koceli in v pogovoru so obiskovalci izvedeli še veliko zanimivih podrobnosti o lastnikih (kateri lastniki so graščino uporabljali kot dom, kateri pa le kot letno rezidenco, kaj je bilo bistvo spora med Hausmannom in Salmi v času sklepanje kupoprodajne pogodbe, kdo je uvedel gojenje hmelja, kdo se je ukvarjal z umetnostjo …), gradnji dvorca (dozidan naj bi bil tudi iz kamenja s starega celjskega gradu) in nekaterih legendah, ki so krožile med vaščani (legenda o prstanu ki naj bi ga Ferdinand baron Miglio podaril Petrovški Materi Božji).

Zbrane je nagovoril častni gost dogodka, mag. Andreas grof Bardeau, vnuk Eleonore grofice Bardeau. Grofica Bardeau je izhajala iz rodbine knezov in starih grofov Salm-Reifferschiedt-Krautheim in Dyck, ki je dvorec posedovala od sredine 19. stoletja do leta 1919, in je v njem preživela svoje otroštvo in mladost. Bila je nadarjena kronistka, ki je življenje v Novem Celju opisala iz družinske perspektive, po spominu in pripovedovanju prednikov. Najnatančnejši so opisi zadnjih dveh desetletij Salmovega posedovanja dvorca, zlasti obdobja prve svetovne vojne. Izjemno pomembne so tudi fotografije in razglednice, ki jih je grofica Bardeau nalepila v rokopis in prikazujejo dvorec pred prodajo leta 1919.

Mag. Andreas grof Bardeau je avtorici dr. Poloni Vidmar omogočil vpogled v družinski arhiv ter ji pokazal slike in pohištvo, ki so bili nekdaj v dvorcu Novo Celje, zdaj pa so v njegovi lasti. Sodelovanje z grofom Bardeaujem je avtorici odprlo tudi nove možnosti za nove poglede na obdobje, ko je bil dvorec v lasti rodbine Salm-Reifferschiedt-Krautheim in Dyck.

Povezovalka Lidija Koceli je spomnila, da dvorec kljub temu, da je v 20. stoletju doživel klavrn konec in da je infrastrukurno osiromašen, nudi svoje prostore številnim kulturnim prireditvam v organizaciji Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec ter kulturnih in turističnih društev, likovnim kolonijam, preglednim razstavam in podobno. Veliko mladih parov v dvorcu izreče usodni da, njegovi neobrušeni zidovi pa so odlična kulisa tudi za snemanje glasbenih spotov. Desetletje je tu potekala slikarska šola Rudija Španzla, od leta 2018 pa v glavni dvorani dvorca vsako leto podelijo pesniško nagrado Fanny Haussmann.

Ob koncu predstavitve je spregovorila tudi podžupanja Občine Žalec Tanja Basle, ki se je zahvalila avtorici knjige in vsem sodelujočim ter pospremila svežo monografijo v svet. Dogodek je glasbeno obogatil priznani slovenski kitarist in lutnjist Izidor Erazem Grafenauer, ki je uvodoma zaigral skladbo Menuet&Finale Antona grofa Gaisrucka, prvega lastnika dvorca Novo Celje.

Za dodatno popestritev dogodka sta poskrbela »grof in grofica Gaisruck«, ki sta obiskovalce pozdravljala na vhodu v svečano dvorano njune rezidence, dvorca Novo Celje.

Nakup monografije je možen v TIC-u Žalec po promocijski ceni 29,00 EUR (do 13. oktobra 2024; redna cena je 49,00 EUR).

Foto: A. Furlan in V. Ferant