Skoči na glavo Skoči na vsebino Skoči na nogo

Citrarski abonma

Dvorana Oder Zalec

Citrarski abonma 2024/2025

Komorni moški zbor Čebelarske zveze Slovenije s citrarkama Neli in Karmen Zidar Kos

20. oktobra 2024

 

Komorni moški zbor Čebelarske zveze Slovenije deluje od aprila 2015. V zboru poje 17 pevcev, ki prihajajo iz različnih krajev Slovenije. Redno sodelujejo na festivalu čebelarske pesmi v Lukovici, nastopajo pa tudi na vseh večjih prireditvah, ki jih organizira Čebelarska zveza Slovenije. Posebej so ponosni na nastop ob prvem praznovanju svetovnega dneva čebel na Breznici leta 2018 ter na nastop ob praznovanju 150-letnice organiziranega čebelarstva v Sloveniji leta 2023 pred polno Gallusovo dvorano v Cankarjevem domu. Njihova zborovodkinja ja Jasna Ferme, v času njene odsotnosti jo je nadomeščala Neli Zidar Kos.

Tako se je začelo sodelovanje s citrami ter citrarskim duetom Neli in Karmen Zidar Kos, ki prihajata s Ponikve pri Žalcu. Sta eni najuspešnejših slovenskih citrark, saj sta tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih za citre in orgle dosegli najvišja priznanja. Kot uveljavljeni sestrski citrarski duet nastopata v Sloveniji in tujini. Poleg tega se kot glasbenici redno umetniško udejstvujeta na različnih festivalih, projektih, seminarjih in koncertih kot solistki oz. v različnih komornih sestavih. Decembra 2023 sta skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopili
na dobrodelnem Miklavževem koncertu. Njun cilj je predstavljati raznolikost, pestrost in lepoto inštrumenta, kot so citre, tako v zvokovnem kot tudi stilističnem pogledu ter predstavljati citre kot
enakovreden inštrument drugim klasičnim inštrumentom.

Irena Anžič in Godalni kvartet Allegria

10. novembra 2024


Citrarka Irena Anžič je diplomirala na Visoki šoli za glasbo v Münchnu, kjer je opravila tudi umetniško specializacijo na citrah. Je prejemnica več priznanj in nagrad v mednarodnem in slovenskem prostoru. Redno koncertira, tako solistično kot v komornih zasedbah, in poustvarja številne glasbene zvrsti. Izdala je več zgoščenk (Zithermoves, Cvetje v Bachu, Vrtavka), piše skladbe in priredbe, napisala pa je tudi učbenik za citre v več delih za standardno uglasitev (Citre 1 do 5). Poučuje na glasbenih šolah v Celju in Slovenski Bistrici. Vedno znova išče izzive, zato se je tokrat preizkusila tudi v vlogi aranžerke za ta projekt.

Godalni kvartet Allegria sestavljajo violinistki Jerneja Srebernjak in Barbara Bizjak Komadina, violistka Katja Žekar ter violončelist Domen Hrastnik. Vsi so akademsko izobraženi glasbeniki, ki svoje znanje in izkušnje predajajo učencem v glasbenih šolah, kot kvartet pa delujejo od 2021. Koncertirajo po celi Sloveniji. Njihov širok repertoar obsega dela vseh glasbenih obdobij in žanrov, ustvarjajo pa tudi avtorske projekte. So člani KUD Žalec, kjer v različnih projektih redno soustvarjajo številne nove glasbene sestave in širijo glasbeno obzorje mnogim poslušalcem. Tako so s citrarko Ireno Anžič, ki je prav tako članica KUD Žalec, začeli sodelovati leta 2023, ko se je
razvila ideja o raziskovanju zvoka godalnega kvarteta v povezavi s citrami. Tokrat vas bodo nastopajoči popeljali v prednovoletno vzdušje. Pričarali bodo eleganco dunajske glasbe, zazvenele bodo čudovite arije in še kaj.

Ljudski blues (Natalija Šepul Erič in Miha Erič)

5. januarja 2025


Na januarskem koncertu se nam bosta predstavila citrarka Natalija Šepul Erič ter orgličar, kitarist in vokalist Miha Erič. Zasedba predstavlja žanrsko mešano zvrst glasbe, ki vsebuje tradicionalno in sodobno glasbo različnih svetovnih kultur. Glasbenika posebno pozornost namenjata inovativni predstavitvi tako že pozabljene ljudske pesmi kot tudi klasične in sodobne glasbe s pridihom bluesovskih in country glasbenih melodij. To omogoča tudi izbor instrumentov in njihova kombinacija, ki je pri nas dokaj redka. Lahko bi rekli, da njuna glasba in prezenca dišita po starem ter združujeta inovativno v novem. V zadnjem času se dvojec posveča predvsem ustvarjanju avtorskih del.

Eva Avberšek

9. februarja 2025


Eva Avberšek obiskuje Gimnazijo Velenje, hkrati pa obiskuje še strokovno smer umetniške gimnazije na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje, glavni predmet citre pri profesorju Petru Napretu. Uspešna je na več področjih, pri citrah pa še posebej blesti. Večkrat je že bila visoko uvrščena na državnih in mednarodnih tekmovanjih. V preteklem šolskem letu se je s citrami udeležila kar treh zahtevnih tekmovanj. Na TEMSIG-u je prejela zlato priznanje in drugo nagrado,
na mednarodnem tekmovanju Celeia je osvojila zlato priznanje in prvo mesto, na 10. mednarodnem citrarskem tekmovanju v Münchnu pa je prav tako osvojila prvo nagrado, čeprav je tekmovala v višji starostni kategoriji. Visoko uvrstitev je dosegla tudi na glasbeni olimpijadi (tekmovanje glasbenikov z OŠ), kjer je s svojo citrarsko skladbo nastopila na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Pred dvema letoma je že prejela Korunovo nagrado, ki jo svojim najboljšim učencem podeljuje GŠ Velenje.

Orkester slovenskih učiteljic in učiteljev citer

16. marca 2025


Med mladimi in zagnanimi učiteljicami citer je vzniknila ideja o citrarskem orkestru, ki bi v skupnem muziciranju združil učiteljice in učitelje citer s slovenskih glasbenih šol. Citrarskih orkestrov imamo v Sloveniji že kar nekaj, a so vsi šolski oziroma ljubiteljski. Prav zgledno muzicirajo, imajo pa seveda omejitve pri izvajanju zahtevnejšega programa. Pred desetletjem in več je nekaj časa deloval projektni Slovenski citrarski orkester, ki je združeval vse citrarje, mlajše in starejše, učence in učitelje. Zbralo se jih je tudi več kot 70. Orkester slovenskih učiteljic in učiteljev citer pa šteje le od 15 do 20 članov. Imajo precej ambiciozen program, čaka pa jih že nekaj projektov, med drugim snemanje za Radio Slovenija. Prihodnje leto nameravajo v Brežicah s koncertom obeležiti tudi 25-letnico delovanja Citrarskega društva Slovenije. Ne glede nato, da so začeli vaditi šele letošnjega maja, bodo do meseca marca, ko bodo nastopili v citrarskem abonmaju, že prav uigrana glasbena zasedba in z zanimanjem jim bomo prisluhnili. Dirigirala bo Ana Erčulj.