Skoči na glavo Skoči na vsebino Skoči na nogo

V ŽALCU
VEDNO DOGAJA

Fontana piv Zalec
Ogled fotografske razstave: Povest v nitkah
Sobota, 26. oktober 2024nedelja, 10. november 2024
V času uradnih ur ZKŠT Žalec
Avla Doma II. slovenskega tabora Žalec
Vstop je prost.

Vabljeni na ogled fotografske razstave Povest v nitkah mednarodno priznane fotografinje Andreje Ravnak, ki je v letu 2024 prejela naziv najboljše popotne fotografinje na svetu.

Avtorica skozi fotografije pripoveduje o sezonskih delavcih iz Romunije, ki prazna hmeljeva polja Savinjske doline vsako pomlad znova preobrazijo v lirično, skoraj nezemeljsko pokrajino. Nešteto vrvic, ki jih napnejo za oporo mladim hmeljevim bilkam, tvori svojevrstno, unikatno estetiko. Razstava je povest o nitkah v svetlobi, vetru in kompozicijah ter nevidnih nitkah, ki jih začasni prišleki le s težavo tvorijo z lokalnim okoljem.

Razstava je na ogled v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec v času uradnih ur ZKŠT Žalec (od 8.00 do 15.00) in v času prireditev.

Vstop je prost.

Andreja Ravnak je arhitektka in vsestranska ustvarjalka, ki na področju fotografije dosega izjemne domače in mednarodne uspehe. Mojstrica fotografije FZS je letos med drugim tudi za serijo fotografij s hmeljevih polj prejela naziv najboljše popotne fotografinje na svetu (TPOTY).

Odprtje fotografske razstave je bilo v četrtek, 10. oktobra 2024, ob 18. uri v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec. Na odprtju je spregovoril Igor Rosina, urednik fotografske revije Digitalna Kamera. 

Voditeljica Nastija Močnik pa je z avtorico Andrejo Ravnak na kratko spregovorila o njenih mednarodnih uspehih, tudi o zadnjem – nazivu najboljše popotne fotografinje –, ter na splošno o njenem fotografskem področju.

Po odprtju je avtorica v dvorani Doma imela še potopisno-fotografsko predavanje o zgodbi s hmeljevih polj ter o destinacijah, ki so ji prinesle naziv TPOTY – pokrajinah Južne Moravske, Toskane in arktičnih Lofotov.