Skoči na glavo Skoči na vsebino Skoči na nogo

V ŽALCU
VEDNO DOGAJA

Fontana piv Zalec
Ogled slikarske razstave Rama Selimovića
Sobota, 26. oktober 2024sobota, 16. november 2024
V času uradnih ur TIC-a Žalec
Savinov likovni salon Žalec
Vstop je prost.

Vabimo vas na ogled slikarske razstave avtorja Rama Selimovića z naslovom Simbolni pomeni, ujeti v vizualni podobi v Savinov likovni salon Žalec.

Razstava bo na ogled do 16. novembra 2024.

Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 13.00.

Vstop je prost.

 

Odprtje razstave je bilo v četrtek, 3. oktobra 2024, ob 18. uri.

O umetnikovem delu je spregovorila umetnostna zgodovinarka mag. Alenka Domjan. V kulturnem programu sta nastopila učenca Glasbene šole Risto Savin Žalec, Miha Klinc na kitari in Ema Vedenik s pevskim vložkom.

Slikarsko ustvarjanje Rama Selimovića je vse do njegove upokojitve potekalo le v prostem času, a je bilo vselej nabito z energijo, ki je ni bilo moč zavrniti niti takrat, ko je ustvarjanje teklo pozno v noč. Svinčnik je beležil doživljaje, se sprehajal med otroškimi spomini in sanjami ter iskal nadrealne ali mitološke zgodbe, pa tudi prizori, ki so domovali v slikarskih mojstrovinah preteklih stoletij, so metaforično zasedli posebno mesto v njegovih slikah. Pri karakterju njegovega slikarstva je zelo pomembna pripovednost, ki je pogosto zdrsnila v nezavedno in nenadzorovano, celo v mehko gostobesednost, s katero je pletel misli in razporejal likovne prvine ter jih prelival v rahlo obarvano polje. Umetnost je postala njegov umik v zavetje kozmičnega prostranstva, tja, kjer izginja realnost vsakdana in se odpira svet z mitološkimi in simbolnimi pomeni, ujetimi v konkretnosti vizualne podobe. Čeprav umetnik s svojimi deli redko vstopa v javnost, bomo tokrat imeli priložnost slediti njegovemu delu v časovnem razponu in tematskem prerezu, ki se navezuje na nadrealne, iz mitologije vzete zgodbe ter tihožitja in portrete.

Ramo Selimović je rojen leta 1947 v Goraždu (Bosna in Hercegovina). Leta 1969 je v Sarajevu končal srednjo šolo za uporabno umetnost, smer grafika in slikarstvo. Vse do upokojitve je bil zaposlen kot grafični oblikovalec v Cinkarni Celje. 

Razstava, ki ima naglas na delih, ustvarjenih v zadnjih letih, je postala spev umetnikovega življenja, ki je ugasnilo prav na večer njenega odprtja.