Skoči na glavo Skoči na vsebino Skoči na nogo

V ŽALCU
VEDNO DOGAJA

Fontana piv Zalec
Fotografska razstava: Luč vesti
Torek, 16. julij 2024sobota, 24. avgust 2024
V času odprtja TIC-a.
Savinov likovni salon Žalec
Vstop je prost.

Vabljeni na ogled razstave fotografskih del Branimirja Ritonje Luč vesti v Savinovm likovnem salonu Žalec.

Vstop je prost.

 

Razstava bo na ogled do 24. avgusta 2024.

 

Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 10.00 do 17.00, v soboto od 10.00 do 13.00.

 

Razstavo je podprla Občina Žalec.

 

***********************

Odprtje razstave je bilo v četrtek, 13. junija 2024, ob 19. uri v Savinovem likovnem salonu Žalec.

 

Delo Branimirja Ritonje je predstavila kustosinja razstave mag. Andreja Rakovec. Dogodek je glasbeno popestrila vokalna skupina Štangarji.

Avtor fotografij z odprtja: T. Tavčer

 

 

Kam gre naš svet? Vprašanje, ki si ga bržkone zastavi vsak odgovorni posameznik in ki je aktualno domala sleherni čas, je vodilo tudi mariborskega fotografa Branimirja Ritonjo pri ustvarjanju del za aktualno razstavo. Fotografije iz treh različnih serij (Rob mesta, Ostanki svetlobe, Fragmenti mesta) povezujeta na oblikovni ravni poudarjena temina, na vsebinski pa skrb vzbujajoča praksa pozidave rodovitne zemlje, na kateri se bohotijo stanovanjska naselja in nakupovalna središča. Tako kot zamira svetloba na Ritonjevih fotografijah krajin, tako zamira vest sodobne družbe, ki prihajajočim generacijam namesto zelenja, polnega življenja, zapušča le mrtvi beton.

Branimir Ritonja (1961) je leta 1995 prejel naziv AFIAP, 1998 pa mojster fotografije. Dejavno je sodeloval pri ustanavljanju Fotogalerije Stolp v Mariboru in bil med letoma 1996 in 2023 njen umetniški vodja. Med letoma 2002 in 2022 je bil predsednik Fotokluba Maribor in za časa njegovega vodstva so leta 2016 začeli prirejati Festival fotografije Maribor, ki vsako leto v mesto privabi vrsto zanimivih avtorjev. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad, med katerimi še posebej izstopajo Glazerjeva nagrada z listino za dosežke na področju kulture, zlata plaketa Zveze kulturnih društev Slovenije in bronasta medalja na Salonu lepih umetnosti v Parizu.