Skoči na glavo Skoči na vsebino Skoči na nogo

AKTUALNE
NOVICE

Fontana piv Zalec
Petek, 27. september 2024

Sinoči, 26. septembra 2024, je bila v Dvorcu Novo Celje že sedmič zapored podeljena pesniška nagrada Fanny Haussmann, poimenovana po prvi slovenski pesnici. 

Letošnji prejemnik nagrade je uveljavljeni slovenski pesnik Jurij Hudolin, ki je bil nagrajen za pesniški ciklus Rdeča zemlja. Prejel je nagrado v višini 1.000 EUR, ki jo podarja Občina Žalec.

Žirijo za podelitev pesniške nagrade so sestavljali dr. Zoran Pevec, Lidija Koceli, Marija Končina in lanski prejemnik nagrade Tom Veber. Poleg Hudolina so za nagrado bili ožje nominirani še: Dejan Bosil, Franci Novak, Andraž Polič in Glorjana Veber.

Na letošnji razpis je prispelo 63 pesniških ciklusov, 20 več kot prejšnje leto, kar potrjuje, da je nagrada postala nacionalno prepoznavna in pomembna.  

Podelitev je bila v Dvorcu Novo Celje, kjer je kratek čas prebivala tudi prva slovenska pesnica, po kateri je nagrada poimenovana. Zmagovalec je nagrado prejel iz rok župana Občine Žalec Janka Kosa. Slavnostna govornica na prireditvi je bila pesnica, urednica in kulturna producentka mag. Miljana Cunta, v glasbenem delu večera pa sta nastopila harmonikar Jure Tori in pevka Nika Zore. Prireditev je povezovala Nastija Močnik.

 

Več informacij o letošnjem razpisu in nagrajencu: 

dr. Zoran Pevec, zoran.pevec@gmail.com

Več informacij o reviji Vpogled:

Nastija Močnik, nastija.mocnik@zkst-zalec.si

 

Kot je v obrazložitvi nagrade zapisala izborna komisija, nas Jurij Hudolin v svojem pesniškem ciklusu "postavlja v položaj kierkegaardovske izbire ali-ali, torej v trenutek, namenjen naravni izvornosti ali izumetničenemu potvorjenemu svetu. Lirski subjekt opazuje floro in favno, ob tem pa je kritičen do višje avtoritete, ki jo sam zase in v sebi predstavlja človek. Zanimivo izraža lastno voljo do življenja v zavedanju tegob, ki jih prinaša tubitni svet. Dobro loči med bolečino zatiranih in podložnih ter med homo dupleksom, ki s svojo perfidnostjo vlada svetu. Pesniški jaz se samozavestno upira kompleksom sodobne družbe, je kritik nazadnjaštva, a se zaveda, da so ljudje drug do drugega tudi zlobni. Uničujejo jih/nas tujost v medsebojnih odnosih in potrošniška miselnost, a ker smo čredna bitja, nas zaznamuje tudi medsebojno dojemanje in razumevanje. Tu je »ribič« bližje predrefleksijski prednamskosti kot filozof. Pesniški jaz pretanjeno zaznava razliko med tistim, kar je, in tistim, kar se le dela, da morda kaj je. Ne mara sebičnega egoizma, zato je odprt do strasti do življenja, domišljije in ustvarjalne tubiti, kjer je v prvinski »rdeči zemlji« večna nesmrtna lepota. Fluidne pripovedne pesmi bralko ali bralca temeljno pripeljejo do kontemplativnega razmišljanja o svojem izvornem kogitu."

Izid 26. številke revije za književnost in kulturo Vpogled

Na slavnostnem dogodku smo predstavili svežo številko revije Vpogled, ki letos slavi 20-letnico izhajanja, v letu 2025 pa bo 20. obletnica izida prve številke. 

Vsebina Vpogleda združuje nominirana dela za pesniško nagrado, nenominirano poezijo, prozna dela, prevod, predstavitve nekaterih knjižnih del in poglobljen prikaz razstave, ki trenutno domuje v dvorcu Novo Celje.