Skoči na glavo Skoči na vsebino Skoči na nogo

AKTUALNE
NOVICE

Fontana piv Zalec
Sreda, 10. julij 2024

Umrl je umetnik Anton Herman

Anton Herman (17. 1. 1943–8. 7. 2024)

Dosegla nas je žalostna vest, da nas je zapustil žalski umetnik, akademski kipar Anton Herman. 

 

Konec lanskega leta, na Ta veseli dan kulture, smo odprli stalno razstavo njegovih umetniških del, ki so razstavljena v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu. Gre za pletenke in sestavljenke iz trstike in lesa, ki se stapljajo s Savinjsko dolino in časom, ko je v polnosti živela s hmeljarstvom, njegovo prvinskostjo in zgodbami, ki so ustvarjale specifični utrip doline.  

 

Tudi v Galeriji savinjskih likovnih umetnosti v Savinovi hiši so od lanskega leta na ogled Hermanova dela, predvsem lesena kopita in stopala. Gre za koncept, ki se mu je posvetil na prelomu 70. v 80. leta in s katerim je akumuliral spomine na stare čevljarske mojstre in na hojo v šolo ter tek po bregovih, pa tudi na to, da je stopalo slovar človeka.

 

Umetnik je Zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec v ta namen podaril 31 svojih del, za kar smo mu iskreno hvaležni. Vsekakor nismo pričakovali, da bo odprtje njegove stalne razstave hkrati zadnje srečanje z njim. Umetniška dela Antona Hermana nam bodo v trajni spomin nanj. Njegovim bližnjim izrekamo iskreno sožalje. 

A. Herman se je rodil v Galiciji leta 1943. Bil je otrok podeželja in vedno poln spominov na drobne, za mnoge nepomembne stvari, ki so tkale njegovo mladost, kar je pozneje, ko se je posvetil kiparstvu, postalo sugestivna moč njegovi umetnosti. Bil je diplomant Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, študijsko pa se je izpopolnjeval tudi v Rimu in Milanu. Do leta 1986 je poučeval likovni pouk na osnovnih in srednjih šolah v Šaleški dolini, pozneje pa je bil vse do upokojitve v svobodnem poklicu. Imel je več kot 50 samostojnih razstav doma in na tujem. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad. Je avtor več javnih plastik (Velenje, Topolšica, Ljubljana, Šoštanj), gotovo najpomembnejši pa je cikel portretov slovenskih športnikov, ki se nahaja na atletskem štadionu Šiška v Ljubljani.