Skoči na glavo Skoči na vsebino Skoči na nogo

Citrarski abonma

Dvorana Oder Zalec

Citrarski abonma 2023/2024

Matjaz Tomaz

Tomaž Plahutnik in Matjaž Robavs

22. oktober 2023


Tomaž Plahutnik je eden naših najaktivnejših in najbolj prepoznavnih citrarjev. Nastopa solistično in z orkestri ter mnogimi pevci in inštrumentalisti. Kot član Kamniških kolednikov, Ansambla Slovenija in drugih kombinacij je dobesedno »obrajžal« pol. Cenjen je tudi kot avtor nešteto priredb skladb raznih žanrov za citre solistično, v duetu, triu, kvartetu itd. Je tudi stalni član Slovenskega citrarskega kvarteta, deluje pa kot profesor na Glasbeni šoli Kamnik.

Po skoraj desetih letih bo z njim v Citrarskem abonmaju v Žalcu spet nastopil baritonist Matjaž Robavs, redni profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je prejemnik mnogih nagrad, celo na Svetovnem glasbenem tekmovanju mladih glasbenikov na Japonskem. Gostuje po različnih opernih hišah, sodeluje s priznanimi dirigenti in režiserji, koncertira ter predava kot gostujoči pedagog na glasbenih akademijah in inštitucijah po Evropi. Ob vsem tem pa najde čas tudi za slovensko pesem, predvsem ljudsko in ponarodelo, ki s Plahutnikovimi citrami zablesti v vsej lepoti.

Tajda Krajnc

Tajda Krajnc

19. november 2023


Tajda Krajnc (1997) je magistrirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu iz citer umetniške smeri ter inštrumentalne pedagogike pri profesorju Georgu Glaslu. V času dodiplomskega študija v Münchnu je opravila tudi dodaten študij pedagoške smeri klavirja. Kot solistka nastopa na samostojnih koncertih in recitalih v Sloveniji in tujini, prejela pa je že veliko visokih priznanj na najrazličnejših državnih in mednarodnih tekmovanjih s citrami. Na zadnjem slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG je prejela prvo nagrado, 100 točk, in dve posebni nagradi. Sodeluje v komornih zasedbah in orkestrih ter redno igra v najrazličnejših glasbenih projektih (ZitherFive, Citrlajf, VOLTA Ensemble, Theater Grenzenlos …). Deluje tudi kot predavateljica na seminarjih in delavnicah za citre doma in v tujini, citre pa poučuje na Glasbeni šoli Grosuplje.

Oktet Zetev

Klemen Matk in oktet Žetev

14. januar 2024



Klemen Matk je ponosen kmet iz Zgornje Savinjske doline. Kmetija Matkovih se nahaja na 1.165 metrih nadmorske višine in je kotu pod Savinjskimi Alpami pred stoletji dala tudi ime – Matkov kot. Klemen poleg dela na kmetiji rad zaigra tudi na citre in popestri kakšno urico oddiha sebi, svoji družini in obiskovalcem. Citre igra že od malih nog. Na začetku se je učil pri solčavskem citrarju Alojzu Lipniku, nadaljeval pa s svojim talentom in navdušenjem nad citrami. Na koncertu bo nastopil s citrami in kot pevec v vokalni zasedbi Oktet Žetev. Oktet deluje od januarja 2010. Člani so prekaljeni pevci, ki so svoje glasove pilili na urah solo petja in jih delili s številnimi pevskimi sestavi. Za oktet trenutno skrbita korepetitorki Valentina Rosc in Tadeja Robnik. Številna priznanja potrjujejo njihovo visoko kakovostno petje. Sodelovali so z mnogimi slovenskimi glasbeniki doma in v tujini.

Kvartet Svit

Kvartet Svit z Marino in Tomažem

11. februar 2024


Kvartet Svit iz Vinske Gore pri Velenju je v našem abonmaju nastopal že leta 2019. Čeprav v okrnjeni zasedbi, je takrat navdušil občinstvo in marsikdo od poslušalcev je namignil, da bi si jih še želel slišati. Sestav se pojavlja v različnih zasedbah, zadnje čase tudi kot kvintet. Že 32 let gojijo štiriglasno petje slovenskih ljudskih, domoljubnih in ponarodelih pesmi. Njihov repertoar obsega tudi slovenske umetne pesmi, cerkvene, božične ter pesmi tujih avtorjev. Znani so po zvenu citer, ki jih radi vključujejo v program. Nanje zelo spretno igra Marina Hrovat Božnik, ki je sicer učenka znane citrarke Cite Galič. Priložnostno dodajo tudi druge inštrumente. Nastopajo tako doma kot v tujini, pohvalijo se lahko tudi s številnimi nagradami in nastopi na uglednih odrih.

Citrarski orkester

Citrarski orkester GŠ Brežice

17. marec 2024


Citrarski orkester Glasbene šole Brežice združuje okrog 25 sedanjih in nekdanjih učencev GŠ Brežice in je bil do nedavnega edini citrarski orkester v Sloveniji. Poleg citer, ki predstavljajo večino, v orkestru sodelujejo še kitara, harmonika, glas, kontrabas, flavta in violina. Orkester že od ustanovitve v letu 1999 vodi prof. Anita Veršec, ki je spodbudo zanj dobila na različnih seminarjih v Avstriji, Nemčiji in Sloveniji. Orkester je izdal dve zgoščenki: Ko strune citer zapojo (2009) in 15 let živih spominov (2014). Člani orkestra vsako leto pripravijo koncert v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice in sodelujejo na različnih prireditvah po Sloveniji in drugje. V letu 2024 bodo praznovali 25-letnico delovanja, in ker predvidevamo, da bodo imeli ob tej priložnosti pripravljen odličen program, smo jih povabili, da ga odigrajo tudi v Žalcu.