Razstava likovnih del Samuela Grajfonerja,

častnega predsednika 18. bienala otroške grafike Žalec

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave likovnih del grafičnega specialista in častnega predsednika 18. bienala otroške grafike Žalec

SAMUELA GRAJFONERJA  »Ko telo izgubi strah pred črnim prostorom«,

ki bo v četrtek, 12. oktobra 2017, ob 19. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

O razstavi in grafičnem ustvarjanju umetnika bo spregovorila mag. Alenka Domjan.

V kulturnem programu bodo nastopili učenci I. OŠ Žalec z odlomkom iz predstave Ogledalo, avtorice Polone Kuder.

Razstavo bo odprl župan Občine Žalec gospod Janko Kos.

            Razstava bo na ogled do 6. novembra 2017

Samuel Grajfoner (1962, Maribor) je redni profesor za grafiko in risbo na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Po študiju kiparstva (1990) je zaključil še specialistični študij grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (1994) in se izpopolnjeval na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem, v grafičnih ateljejih v Paragon Centre v Londonu, v pariškem Cité Internationale des Arts in Printmakers Workshop v Edinburghu. Bil je član likovne skupine Mi, s katero je razstavljal v prvi polovici 90-ih. Sodeloval je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah v Sloveniji in v mednarodnem prostoru ter za svoje delo prejel več prestižnih nagrad. Med drugimi je prejemnik študentske Prešernove nagrade ALUO Ljubljana (1990), priznanja na 18. Mednarodnem grafičnem bienalu (1989, Ljubljana), Glazarjeve listine za dosežke na področju kulture (2005, Maribor), odkupne nagrade na seulskem mednarodnem grafičnem bienalu (Seul, 2009), druge nagrade v Livornu (2015) in odkupne nagrade na 16. Mednarodnem bienalnem festivalu portreta v Tuzli (2015). Njegova grafična dela so vključena v številne umetniške zbirke, med drugimi se nahajajo tudi v znameniti dunajski Albertini – kot odkupne nagrade z 2., 4., 5. in 7. bienala slovenske grafike Otočec, Novo mesto.

Grafični opus Samuela Grajfonerja lahko razumemo kot umetnikovo raziskovanje v specifični performativni situaciji, kjer učinek fizičnega dejavnika poteze roke/telesa in mentalni trenutek stopata v medsebojni dialog. Telo umetnika tako v občutenju materiala razodeva oblike in like, povezane s svetom, ter z njimi pod sloji črno črnega tkiva ustvarja aluzivna likovna polja, ki skrivajo sledi umetnikove prezence in samozavestno tematizirajo prostor črnine kot subjektivni pojav doživljanja.


Galerija slik