Črna sonca

Razstava v Savinovem likovnem salonu

Vljudno vabljeni na odprtje razstave

ČRNA SONCA, pregled 40-letne ustvarjalnosti Vladimirja Novaka,

ki bo v četrtek, 6. oktobra 2016, ob 19. uri

v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

Vladimir Novak (1955, Čakovec) Oblikovalec keramike, slikar je osnovno šolo obiskoval v Petrovčah in Žalcu. V tem obdobju je prišel v stik z glino in delom v Kili Liboje, kjer je po končani srednji šoli delal kot oblikovalec. Po dvanajstih letih se je odločil za samostojno umetniško pot in postal član Društva slovenskih likovnih umetnikov.

Njegov opus obsega reliefe, risbe in skulpture v keramiki, kiparska dela v železu, kamnu in drugih materialih, uspešen pa je bil tudi v poslikavi emajla.

Razstavljal je po galerijah nekdanje Jugoslavije in v Sloveniji, živi in dela v Šmatevžu.

Vlado je začel ustvarjati v risbi in akvarelu na keramiki, ki ju je združil v obliko. Njegovi reliefi so uspešna sinteza  kiparskega in slikarskega znanja.

Ustvarja suvereno, brez predsodkov in zadržkov, naj si gre za pokrajinske motive, erotično obarvane figure in njihove psihofizične značilnosti. Obvlada kompozicijo, ki jo plemeniti z dodelanimi detajli in živostjo, ki je tako značilna za njegov karakter in ljubezen do vsega lepega. Z odličnim poznavanjem tehnologije keramične obdelave, ki jo je disciplinirano razvijal skozi leta ustvarjanja, pa je izboljševal nivo svojih umetniških del. 

Vlado Novak je na svoj edinstven način oplemenitil znanje, ki ga je prejel v Keramični industriji Liboje in ga ohranil za bodoče generacije.

O avtorjevih delih bo spregovorila umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar.

V kulturnem programu bodo nastopili učenci Glasbene šole Risto Savin Žalec.

Razstava bo na ogled do 28. oktobra 2016, ponedeljek – sobota od 9. do 12. ter od 14. do 18. ure

Nedelje in prazniki zaprto.


Galerija slik