Koncert Marjana in Majde Petan

29. 7. ob 21.00 na Šlandrovem trgu

Majda Petan,

sociologinja, šolska svetovalka, čuteča oseba za vse ljudi, ki potrebujejo pomoč, je danes prepoznavna pevka zabavne in narodno zabavne glasbe, saj njen žametni glas  vsak dan slišimo na mnogih radijskih in TV postajah. Najbolj jo zaznamujeta  skladbi Pelji me na tisti kraj in Glej naprej, skupaj z njenim soprogom Marjanom pa nam sežeta do srca v skladbi Ko bova midva le spomin.                                                                                                      

»V vašem glasu je toliko čustev !«, pravijo ljudje, ki osebno ali po telefonu hvalijo njeno petje.                       

Ljubezen do glasbe je bila Majdi Petan položena že v zibelko. Njen oče, veseljak in odličen pevec, je družino s štirimi otroki zasvojil z lepimi melodijami, a žal umrl, ko je bilo Majdi 10 let.  Tako ni naključje, da je glasba postala način njenega izražanja, način njenega življenja. Sama pravi, da jo prepevanje in osrečevanje ljudi s pomočjo glasbe napolni z energijo, zaradi katere mnogo lažje premaguje življenjske napore.

Kot študentka je pela s pevskim zborom APZ Tone Tomšič, z njim na turnejah videla velik del Evrope in Amerike, hkrati pa začela sodelovati z različnimi glasbenimi skupinami in spoznavati z odra tudi večino festivalov - npr. Slovensko popevko, Splitski festival, Zagrebški festival, Veselo jesen, ipd.                                                                                                                             

Zadnjih 16 let je sodelovala z odlično glasbeno skupino iz Graza, s katero je prepevala po mnogih  državah Evrope. Najbolj so ji ostali v spominu pogosti in redni nastopi v smučarskem Kitzbuhlu, kjer je spoznala veliko dobrih prijateljev in glasbenikov.  Ko je skupina zaključila s svojim delovanjem, je Majda posnela svoja zadnja CD-ja »Glej naprej« in kasneje »Edino ljubezen«, s katerima še vedno osvaja srca mnogih Slovencev.

Majda je vesela za usodo, ki jo je povezala z Marjanom, članom New Swing Quarteta, in njegovimi pevskimi prijatelji. Ponosna je na sodelovanje s priznanimi slovenskimi pevci in skladatelji. Tako je v prvem obdobju svoje solistične poti posnela program črnskih duhovnih pesmi z naslovom »Tribute to Mahalia« v sodelovanju z Otom Pestnerjem, ki mu je hkrati hvaležna tudi za povabilo v duet na festivalu »Melodije morja in sonca«, kjer sta zmagala. Oto je avtor glasbe in producent tudi programa pesmi pod naslovom »Življenje s tabo je kot pesem«. V nadaljevanju je nastala zgoščenka »Dajmo otroku roko« in nato zgoraj omenjeni »Glej naprej« in »Edino ljubezen«, kjer je kot skladatelj in producent sodeloval priznani glasbenik  Tomaž Kozlevčar.                                                                                                                                                                  

V zadnjem času je bila posebej vesela povabila k sodelovanju v skupino »Dame slovenske narodno-zabavne glasbe«, kjer uživa v prepevanju z znanimi slovenskimi pevkami, ki jih sama zelo ceni in so v svetu narodno-zabavne glasbe bile, in so še, vsaka posebej zelo prepoznavne.                                                                                     

Glede na njene karakterne značilnosti - zelo veliko ji pomeni iskrenost, poštenost, spoštovanje in čut do sočloveka, so tudi pesmi, ki jih poje, odraz teh vrednot in njenega odnosa do sveta in do življenja.                           

Številna vabila na nastope po vsej Sloveniji kažejo, da je poleg glasbe tudi z besedili, ki jih v večini pišeta skupaj z Marjanom,  segla v srca mnogih ljudi.                                                                                                                                

V decembru vsako leto pa bodo v ospredju  božični koncerti skupaj s soprogom Marjanom.

2013 začenjata glasbeno pot tudi preko velike luže s turnejo v Kanadi in ZDA za Slovence.

Marjan Petan,

profesor geografije in sociologije, ravnatelj ,  vodja taborov za Zoisove štipendiste, predavatelj o starševstvu in skupinskem delu,  pisec besedil, nosilec Zlate Gallusove značke za dolgoletno zborovsko petje, živi v Celju.                                                                                                                                                                              

Je ustanovni član, basist  skupine New Swing Quartet, ki  je uspešno delovala celih 40 let.                                    

Tako kot njegovi pevski prijatelji, je med mnogimi vrhunskimi dosežki v svetu glasbe najbolj ponosen na:

 - dolgoletno  sodelovanje z Golden Gate Quartetom ter solistom Clydom Wrightom, njihovimi velikimi vzorniki in glasbenimi  prijatelji, in na skupne koncerte 1993 in 2003 v ljubljanskih Križankah in Cankarjevem domu.                                                                                                                                                                                                      

- nastop pred papežem Janezom Pavlom II. v Vatikanu l. 1992, kot predstavniki nove države Republike Slovenije                                         

- uspešno turnejo po Združenih državah Amerike, nastope na 30 koncertih v 12 zveznih državah 1993                                                                                                       

- na izdanih 46 nosilcev zvoka, od kaset do LP in CD plošč, video kaset in DVD-jev pri različnih založbah ter na          

 - Viktorja za življenjsko delo  leta 2007, in še bi lahko naštevali.                                                                                                                           

Ob zaključku bogate in uspešne glasbene kariere je Občina Šentjur pri Celju v septembru 2010 odprla spominsko sobo New Swing Quarteta z naslovom »Pesem južne železnice« avtorja dr. Toneta Kregarja.                                                                                                                                                                      

Člani NSQ se tudi sedaj redno srečujejo in obujajo bogate spomine na prehojeno glasbeno pot.                         

Seveda pa še vedno ostajajo vsi vsak po svoje aktivni na glasbenem področju. Oto Pestner uspešno nadaljuje svojo solistično pot, Tomaž Kozlevčar je izjemno uspešen dirigent, skladatelj, pevec, itd., Dare Hering je predan slikarstvu, Marjan pa prepeva skupaj s soprogo Majda po vsej Sloveniji.

Majda in Marjan Petan

Majda in Marjan sta se spoznala preko glasbenega udejstvovanja. Številni nastopi na slovenski glasbeni sceni so pripomogli, da so se križale tudi njune zasebne poti.                                                                                                        

On, žametni bas NSQ. ona ženski del  ansambla, pri katerem je takrat prepevala. Kadar ni pel, se je Marjan večkrat družil z Majdinim bratom, humoristom, amaterskim gledališkim igralcem in so  marsikatero skupaj ušpičili… Tako je o Majdi izvedel, da poje in študira v Ljubljani.

Majda na prvo povabilo na »randi« ni prišla, saj je menila, da ima Marjan tako veliko priložnosti za druga dekleta, da preprosto ni verjela v njegovo resnost. A fant je bil vztrajen in povabilo »Pelji me na tisti kraj« je končno uspelo.  Ljubezen je zrasla v trdno vez in v željo, da si ustvarita družino. Odprtih rok je sprejela tudi njegovega, takrat 8-letnega sina Andreja, kateremu sta se pridružila kasneje še Katja in Marko. Sedaj so že vsi trije zaključili študij in resno korakajo v življenje. Ob rojstvu otrok je bila Majda pripravljena prenehati s prepevanjem, a jo je Marjan prepričal naj nadaljuje, ker ve, kako je, če imaš glasbo zares rad.

Ob majhnih otrocih ni bilo lahko usklajevati njunih številnih nastopov, pa še službe v šoli in drugih družinskih obveznosti. Iz zagate je pridno pomagala babica, ki je prevzela otroke, ko je bilo nujno potrebno.             

Marjan je uspešno nastopal po Sloveniji in po svetu s skupino NSQ, Majda pa z vokalno skupino oziroma s številnimi ansambli. Zadnjih 16 let je Majda redno prepevala z ansamblom iz Avstrije, zato v Sloveniji ni bila veliko prisotna. Z Marjanom sta obiskovala koncerte in nastope drug drugega, če je bilo le mogoče.

Tako se kljub naporom Majdina glasbena pot ni nikoli zares prekinila, ni pa v slovenskem prostoru dosegla takšne prepoznavnosti, kot bi jo lahko, če bi se ukvarjala samo z glasbo. Sama prizna, da je bila včasih tudi precej plašna in občutljiva oseba, ki ni nikoli želela uspeti v svetu glasbe samo zaradi zunanjega blišča, slave, ipd. Ona ima glasbo in njeno izraznost iskreno rada - in če bi jo ljudje kdaj sprejeli kot pevko, naj jo začutijo na drug, poseben način, kot nekoga, ki jim prinaša kaj dobrega, lepega, pozitivnega, ki se dotakne njihove duše. Če bi lahko tako uspela, bi bilo to tisto ta pravo. S tem bi bila zadovoljna.

Marjan jo ves čas pri petju odkrito podpira, ji piše besedila, pomaga pri organizaciji nastopov, koncertov, itd. Sedaj, ko skupina N.S.Q. ne deluje več aktivno, sta z Majdo končno našla čas tudi za skupne nastope in v tem neizmerno uživata. Kot bi se prebudila njuna pevska pomlad, kar pojeta v eni izmed pesmi.

Vabijo ju na nastope po vsej Sloveniji, posebej čustveno in duhovno polni so njuni Božični koncerti. Ponosna sta tudi na zelo uspešne božične koncerte v Hamburgu in Berlinu, ki sta jih imela v zadnjih dveh letih.

Danes jima tečejo dnevi  skladno z naslovom Majdine skladbe »Življenje s tabo je kot pesem«, to je »Neizpeta pesem«, ki bo trajala tako dolgo, da bo na koncu zapela njuna  »Ko bova midva le spomin«.

Galerija slik