Dialog

Razstava v Savinovem likovnem salonu

Spoštovani!

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na odprtje razstave, ki bo v sredo, 6. aprila 2016, ob 19. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

DIALOG (delovni naslov)

EMA KUGLER (video/film) in VERA STANKOVIĆ (kiparska kompozicija)

Rdeča nit razstave Dialog je človeško telo s svojo izraznostjo v kontekstu sodobne vizualne umetnosti. Kiparska instalacija Vere Stanković in film Eme Kugler prevprašujeta kondicijo sodobnega človeka in njegov položaj v svetu in družbi: umetnici se s svojim delom dotikata vsebin, ki posameznika definirajo in osmišljajo kot družbeno bitje. Ključni vsebinski poudarek razstave je tako skrit v svojevrstnem vitalizmu, s katerim ljudje segamo onkraj lastnih teles, s tem pa tudi onkraj samih sebe.

Avtorici in njuna dela bo predstavil kustos razstave Matjaž Brulc.

Ema Kugler je intermedialna umetnica. Svojo ustvarjalno pot je začela sredi osemdesetih let in od tedaj se je preizkusila v več umetniških disciplinah - kot režiserka, scenaristka, scenografinja, kostumografinja, montažerka, multidisciplinarna umetnica, avtorica številnih performansov, likovnih instalacij in videofilmov ter več dolgometražnih filmov.

Vera Stanković je zaključila študij in magisterij slikarstva ter študij elektrotehnike v Beogradu. Deluje kot kiparka, slikarka, pedagoginja, oblikovalka vidnih sporočil in interdisciplinarna ustvarjalka sodobne umetnosti, ki že več kot desetletje živi in ustvarja v Ljubljani. V obrazložitvi ob podelitvi nagrade Prešernovega sklada (2008) je o Emi Kugler Jurij Krpan zapisal, da "je umetnica, ki s svojim delom dokazuje, da je celostna umetnina ultimativni umetniški izraz. V njenih delih je napetost med življenjem in smrtjo inscenirana do skoraj otipljive prezence. Čutno jo doživljamo na performansih v ogromnih izpraznjenih in podhlajenih industrijskih halah, tovarnah, kamnolomih ali na projekcijah v popolni temi, napolnjeni z zvokom ali/in podobami, ki so ušle vsakršnim žanrskim opredelitvam.« (vir: katalog nagrajencev, založilo MKRS, 2008). V filmu Odmevi časa (2010) Kuglerjeva tematizira idejo, o kateri pravi, da je "največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden". Posveča se vprašanju prisile, v kateri živita oba spola kot sužnja v interesu kapitala, ki mu vladata cerkvena in posvetna oblast. Vera Stanković pa udejanja svoje misli v kiparski kompoziciji, katero tvorijo stotine drobnih keramičnih figur; enakih med enakimi, ki z bližino in dotiki druga druge tvorijo likovno podobo potovanja in izražajo globoko eksistencialno krhkost. Opredelimo jo lahko kot obredni trenutek in spoznanje, kjer se posameznik in hkrati skupnost spopadata s stvarnostjo znotraj sebe in znotraj širše družbe. Njune podobe, čeprav v povsem različnih medijih, se prepuščajo časovnemu toku in večnemu vprašanju: kdo smo, od kod prihajamo in kam gremo.

Razstava, ki sodi v redni program projekta Prostor, telo in medij v prehajanju, bo na ogled do 30. aprila 2016. 

Razstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Občina Žalec.

Galerija je odprta od 9. do 17. ure v dnevih od ponedeljka do petka ter od 9. do 12. ure ob sobotah.


 


Galerija slik