Ne Venera ne Mars

Razstava v Savinovem likovnem salonu

Spoštovani!

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 10. marca 2016, ob 19. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.

Ne Venera ne Mars

SAŠA BEZJAK in ANDREJ BRUMEN ČOP

Avtorja in njuna dela bo predstavila kustosinja razstave Milena Zlatar.

Vprašamo se lahko, v čem so Brumnovi akti-telesa drugačni od aktov-teles Saše Bezjak in zakaj sta zanimiva kot umetniški tandem? Njuna slikarsko-kiparska praksa dojema intimo telesa kot sporočilo o občutenju lastnega telesa in istega telesa v optiki družbenih norm. Skozi te kontekste odpirata vprašanja odnosov med spoloma in odnosov med istospolnimi subjekti, vprašanja starševstva in (ne)želje biti roditelj in starš.  Oba sta v svojih delih hkrati izpostavljena kot objekt in kot subjekt. Opazujeta in sta opazovana. Skozi njuna dela opazujemo in premišljamo tudi gledalci. Družbi nastavljata ogledalo in ne pričakujeta odgovora, ker enoznačnega odgovora preprosto ni. Tu smo, sami v svoji samosti in vsi v svoji edini vlogi - vlogi človeka. Hkrati pa je njun dialog tudi premislek za nas vse in enkratno vizualno doživetje, ki naj ga v razstavo vpelje monolog, Brumnov spontani zapis, ki je nastal (8. 5.2013) v pričakovanju darila, tj. izvezene slike otroka, ki je delo Saše Bezjak, potem ko ji je sam podaril eno svojih del.

Saša Bezjak (1971) je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru (1999), leta 2001 pa iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Študij je nadaljevala na oddelku za kiparstvu in magistrirala pri prof. Luju Vodopivcu leta 2009. Leta 2013 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovna sodelavka za predmetno področje specialna didaktika. Ukvarja se z risbo, sliko, kipom, vezenino, likovnimi akcijami in poučevanjem.

Andrej Brumen-Čop (1967) je med letoma 1988 in 1995 študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Pozneje se je študijsko izpopolnjeval v Pragi in New Yorku. Med letoma 2001 in 2002 je bil glavni urednik revije za likovno umetnost Likovne besede. Razstavljal je doma in v tujini.

Delo Saše Bezjak in Andreja Brumna Čopa povezuje izrazito osebna nota, vezana na refleksijo psihičnega stanja. Dinamiko ustvarjanja Saše Bezjak vodi aktivna risba, kot avtonomni medij, s katerim nagovarja širšo javnost z vsebinami, ki jih velikokrat izrivamo iz območja družbene pozornosti, pa tudi iz umetnosti. To so téme, ki se dotikajo spolnosti, družinskih razmerij, vloge ženske in moškega v družbi, minevanja pa tudi širše refleksije umetnosti in politike. Umetničina sporočila so neposredna, kar doseže z asketsko izčiščeno risbo, vezenjem na platno ali pa udejanja v mali plastiki. V izhodišče svojega dela postavlja intimno, pogosto neposredno, tudi spolno tematiko zato, da gledalca prisili k čutenju in razmišljanju o senzibilnosti v življenju. V tem kontekstu, le da se rojevajo v slikarskem mediju, so podobe Andreja Brumna Čopa; vezane so na čustvene in spominske podobe, zastrte in barvno utopljene v čistem tolmunu zasebnosti. Barva je njegov primarni »medij«, ki vodi proces dela in vse kar se odvija na ploskvi, je zastor, izza katerega biva osebna zgodba umetnika.

Razstava, ki sodi v redni program projekta Prostor, telo in medij v prehajanju, bo na ogled do 2. aprila 2016.

Galerija je odprta od 9. do 17. ure v dnevih od ponedeljka do petka ter od 9. do 12. ure ob sobotah.


Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Občina Žalec.

Galerija slik