Prevare

Komedija, za torkov abonma in izven

Komedija je napisana po renesančnih motivih komične igre Gl'ingannati neznanega avtorja in je komedija, »ki se ne pretvarja, da je kaj drugega« kot to, kar je. Prav to je privedlo klasično jezikoslovko Jero Ivanc do tega, da se je lotila priredbe.  Od igre, ki je v 16. stoletju trajala kar 4 ure, je Jera Ivanc ohranila osnovni zaplet, zgodbo pa razdelila v tri dejanja z 18 prizori. Šest igralcev v njej odigra kar 14 vlog. Igralci imajo med prizori zelo malo časa, da se preoblečejo, vživijo v drug lik, neprekinjeno ponujajo zgodbo in so pri tem kar se da smešni. V igri morajo pokazati odlično igralsko znanje, pri čemer jim pomaga osem songov, ki pripomorejo k vzdušju predstave, ki spominja na kabarejsko.

Zgodba komedije se vrti okrog mlade Leile, hčere Virginia Bellenzinija, ki, preoblečena v paža Fabia, nastopi službo pri Flaminiu iz Modene. Za ta korak se odloči, ko je bila po njuni kratki ljubezni primorana za leto dni zapustiti mesto. Flaminio pa se je v tem času ogrel za Isabello, hčer bogatega Gherarda. Leila sklene opravljati naloge služabnika in je primorana prenašati gospodarjeva ljubezenska sporočila svoji tekmici. Vse skupaj se zaplete, saj se Isabella, namesto da bi se vnela za Flaminia, zaljubi v paža Fabia, torej v Leilo. Vse se še dodatno zaplete, a tudi razplete, ko se v mestu pojavi že dolgo pogrešani Leilin brat dvojček, za katerega nihče ni verjel, da je še živ.

To je zgodba o ženski, ki mora pristati na moško igro, čeprav je zaradi ljubezni, ki jo premore, mogočnejša od moškega. Hkrati pa bo ne glede na vse večno živela v senci moškega. Večna zgodba torej.

Režija: Jaka Ivanc

Avtor glasbe: Davor Herceg

Igrajo:

Virginio Bellenzini, obubožani vdovec; Pasquella, njena gardedama; Crivello, Flamminiev sluga; Agiato, lastnik gostišča Gašper Tič

Lelia, njegova hči Viktorija Bencik Emeršič

Fabrizio Bellenzini, njen brat dvojček Jurij Drevenšek, k. g.

Clemenzia, njuna dojilja; Scatizza, Virginiev sluga; Gherardo Foiani, bogati trgovec in Frulla, lastnik gostišča Pri škisu Uroš Smolej

Isabella Foiani, njegova hči in Helena, pocestnica Nika Rozman, k. g. 

Flaminio Carandini, meščan in Pietro, študent Domen Valič 

Pianist Jan Sever/Marko Petrušič/Davor Herceg

Galerija slik