Interventni zakon - izjava za javnost

Lendava, 20. november 2014

19. in 20. novembra 2014  je bilo v Lendavi redno letno srečanje Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS), ki je potekalo pod pritiskom predloga novega interventnega zakona vlade, v katerem se predvideva ukinitev zavodov z manj kot 15 zaposlenimi. Vsi domovi ostro nasprotujejo taki prenagljeni in nepremišljeni potezi vlade ter opozarjajo na nepopravljive posledice.

Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS), ki združuje 34 kulturnih domov in ustanov iz Slovenije in zamejstva, ostro protestira proti nameri vlade, ki z interventnim zakonom med drugim ukinja pravno subjektiviteto javnim zavodom, ki imajo manj kot 15 zaposlenih, in jih naj bi na različne načine združevalo z drugimi javnimi zavodi.

Ne glede na jasen namen vlade, ki z združevanjem izpostavlja le varčevanje in imaginarne prihranke, združenje KUDUS opozarja na škodljive strokovne posledice morebitnih združevanj, ki bi v večini primerov pomenila nepovratne izgube razvojnih priložnosti, ki vsak dan nastajajo v javnih zavodih. Ti so že nekaj let postavljeni v primež varčevalnih ukrepov (prepoved zaposlovanj, prepoved napredovanj in nagrajevanj delavcev …).

Združenje KUDUS meni, da je smiselno in smotrno razmišljanje le v smeri, ki ukinja večletne škodljive odločitve vlade, ki s tako radikalnimi varčevalnimi ukrepi, ki že veljajo, zavira razvoj in izvajanje poslanstva, ki ga imajo zavodi zapisnega v ustanovitvenih aktih in h katerim so vsi zavezani z večletnimi strategijami, potrjenimi na občinskih ravneh. Varčevalni ukrepi, ki jih zavodi moramo spoštovati, se namreč že kažejo kot škodljivi (upad števila obiskovalcev, predvsem mlajšega občinstva; uvrščanje lahkotnejših vsebin na spored …).

Ukinjanje javnih zavodov oz. njihove pravne subjektivitete nima realnih varčevalnih učinkov. Ogroža ne le delovna mesta, pač pa posega v samo delovanje zavodov, ki so si v več desetletjih trdega dela in boja na kulturnem področju življenja državljanov jasno začrtala smer razvoja. Ta poteza jasno kaže, da si vlada ne želi izobraženih, s kulturo navdihnjenih državljanov, kar se nam zdi (najmanj) skrajno nenavadna poteza vlade ministra Mira Cerarja.

Galerija slik