V sobah spominov, ki jih ni bilo

odprtje razstave

Dialog večmedijske umetnice Noemi Veberič Levovnik z izbranimi deli Franceta Miheliča


Odprtje razstave z otvoritvenim performansom Noemi Veberič Levovnik, je bilo v četrtek, 17. decembra 2015, ob 18. uri v Savinovem likovnem salonu v Žalcu.


Avtorja in koncept sta predstavila kustosinja razstave dr. Mojca Puncer.


V dialogu izbranih del Franceta Miheliča (1907–1998) in Noemi Veberič Levovnik (1985) je odnos med prostorom, predmeti in figurami/telesi ponesen do eksistencialno robnih iskanj prostorov spominov, želja, sanj, domišljije in fantastičnega.


V delih Franceta Miheliča najdemo obsesivno ponavljanje posameznih motivov in detajlov ter vztrajno gradnjo vzporednega sveta, z elementi sanjskega, tudi tesnobe in strahu, ki so vzgib fantastičnega.

Noemi Veberič Levovnik se v svojih delih giblje po tanki meji med svetlobo in temo, upanjem in grozo, išče prehode med realnostmi, ki se povezujejo v brezmejni vzporedni svet, poseljen s spomini in fantomi. V tem je določena podobnost z Miheličem. Njegove podobe so za umetnico izziv v smislu prehajanja v prostor umetnine kot enovite in enkratne izkustvene situacije.


Pred zaprtjem razstave vabimo v četrtek, 14. januarja 2016, ob 18. uri v Savinov likovni salon Žalec na pogovor kustosinje razstave z umetnico Noemi Veberič Levovnik.


Za pomoč pri realizaciji razstave se zahvaljujemo Pokrajinskemu muzeju Ptuj Ormož, ki nam je za tokratno postavitev dal na razpolago izbor Miheličevih del iz svoje stalne zbirke.

Razstava bo na ogled do 16. januarja 2016.

Galerija je odprta od 9. do 17. ure v dnevih od ponedeljka do petka ter od 9. do 12. ure ob sobotah.

Razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Galerija slik