6. razstava iz rednega programa

Dvorec Novo Celje

Maj - september 2016

SPOZNANJA: ZDENKO HUZJAN (slike), ANJA KRANJC (kipi), NATAŠA PROSENC (video)
Kustos: Matjaž Brulc, Alenka Domjan, Milena Zlatar
Redni program projekta Prostor, telo in medij v prehajanju.

 

Zdenko Huzjan (1948, Lendava) je diplomiral na ALUO v Ljubljani, smer slikarstvo pri prof. Gabrijelu Stupici (1974), nadaljeval študij na specialki za slikarstvo iste akademije pri prof. Janezu Berniku. Univerza v Ljubljani ga leta 1988 izvolila za docenta in leta 1997 za rednega profesorja za slikarstvo in risanje. Je predavatelj za slikanje in risanje na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani, na Oddelku za likovno pedagogiko.

 

Anja Kranjc (1982, Šempeter pri Novi Gorici) je leta 2008 diplomirala na ALUO v Ljubljani, smer kiparstvo pri prof. Matjažu Počivavšku in dr. Igorju Škamperletu ter na isti akademiji končala magistrski študij kiparstva.

 

Nataša Prosenc Stearns je video umetnica in režiserka, ki živi v Venice Kalifornija. Diplomirala je na oddelku za oblikovanje na ALUO v Ljubljani, kjer jeustvarila svoje prve videe, ter jim kmalu pridružila še instalacije in filme. S Fulbrightovo štipendijo je končala podiplomski študij na California Institute of the Arts v Los Angelesu. Živi in ustvarja v ZDA. 

 

Njihova umetnost je simbolična projekcija in čutni inkarnat, ki odkriva notranje življenje in hotenje po preobrazbi. Je globoka, osebna in eksistencialna. Poudarja dramo in tragiko človekove »biti« ter sega v najgloblje duhovne temelje; opozarja na neizpodbitno dejstvo, da je človek neločljivi del narave in zato nujno, ne glede na njegovo izjemnost bitja -samozavedanja lastnega konca, ki ga postavlja v svet, kjer se odpirajo vsa bistvena vprašanja humanizma: človekova svoboda, njegovo mišljenje, delovanje in ustvarjalnost, podrejen njenim zakonitostim. Kajti prav v zavedanju minljivosti življenja in gotovosti smrti se skriva bistvo tuzemskega bivanja - temeljna resnica, ki se nam v toku življenja nenehno izmika - da smo ljudje umrljiva bitja z omejenim časom.

Galerija slik