3. razstava iz rednega programa

Savinov likovni salon

Januar - februar 2016

Bumfest /GLASBA IN GIB V PODOBI: LUIS SORROLA CASANOVA (fotografija, video, performans) in ANA PEČAR (video)
Redni program projekta Prostor, telo in medij v prehajanju.

 

Luis Sorrola Casanova (1984, Lima/Peru), se je najprej izobraževal v klasičnem slikarstvu v Limi, kjer je diplomiral že s 17 leti. Leta 2001 se je preselil na Dunaj, kjer se je vpisal na Akademijo lepih umetnosti - študij multimedijske umetnosti; v letih 2006 – 2010 je ustvarjal v Braziliji in Argentini, leta 2012 pa se je vrnil na Dunaj in diplomiral. Živi in ustvarja med Londonom in Dunajem.

 

Ana Pečar (1977) se ukvarja z videom, video instalacijami, scenskim videom za plesne performanse in novimi tehnologijami. Formalno vzgojo je pridobila na Corcoran šoli za umetnost v Washingtonu, D.C. in na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Dodatna znanja je pridobivala na številnih delavnicah in delovnih obiskih na Norveškem, v Estoniji, Španiji, v Združenih državah in drugod. 

 

Razstava bo odpirala prostor umetnosti dveh ustvarjalcev, ki izhajata iz različnih kulturnih prostorov, a oba delujeta v mednarodnih razsežnostih. Luis Sorrola Casanova je izrazito eksperimentalno naravnan. Idejo kot ustvarjalni vzgon postavi v okvir, nato pa jo prepusti improvizaciji, ki drsi v razponu umetniških disciplin: plesa, glasbe, slikarstva in fotografije. Med njimi ustvarja zanimive odnose, preplete različnih oblik izražanja, zvrsti in jezikov ter jih tke v kompleksno mrežo estetskih sporočil. Pri presnavljanju umetniških disciplin, kjer se pretaka zvok v gib telesa in izrisuje podobo po pigmentni površini, nastaja plastenje pomenov in čutov, ki tvorijo izjemno subtilno celoto. Do podobnih rezultatov, le skozi drugačen proces dela, prihaja Ana Pečar. Njen scenarij je izključno vezan na njeno vlogo kot raziskovalko in občudovalko narave okoli sebe in kamero. O svojem ustvarjanju je zapisala: »Delujem in živim na križišču novih tehnologij in starih religij. Moje delo stoji na temeljih goste in čvrste dediščine učenosti ter plasteh neresnične resničnosti. V mojem delovnem območju so video umetnost, intermedijska umetnost, plesni performans in audiovizualne instalacije v dialogu s specifičnimi prostori. V montaži zvoka in slike sledim ritmu, pulzu in času.«

 

Galerija slik