Umetniške delavnice v Dvorcu Novo Celje

zaključna prireditev

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je poleg otroških, organiziral tudi petdnevno delavnico slikanja za odrasle, ki jo je vodil mag. Uroš Potočnik, akademski slikar specialist.  

Ta je bila namenjena vsem, ki jim likovni svet in kreativnost ne pustita spati. Tako so lahko na sproščen, zanimiv in kvaliteten način preživeli delček svojega prostega časa. Delavnica je potekala v popoldanskem času, od 17. – 21. avgusta 2015, v Dvorcu Novo Celje.

Namen slikarske delavnice je bil podajanje praktičnih znanj, ki so se uporabljala neposredno pri delu, kot tudi na terenu/prostem. Podajanje znanj je bilo temu primerno, kratko, jedrnato in skoncentrirano, ter časovno omejeno, prežeto z nazornimi primeri iz zgodovine slikarstva in sedanjosti.

Tema delavnice je bila risanje in slikanje na prostem po opazovanju, motiv je bil KRAJINA. Motiv krajine je lahko bodisi ruralen ali urban, tukaj pa so se držali videnega in ne imaginarnega sveta.

PROGRAM RISANJA je zajemal: Tehnika: oglje (krajša razlaga uporabe tehnike oglja), PROSTORSKI KLJUČI, ZAJEMANJE ZORNEGA KOTA, KADRIRANJE (naključni okvir), UPORABA FOTOGRAFSKEGA APARATA, FOTOGRAFSKI »ZLATI REZ«

PROGRAM SLIKANJA je zajemal: Tehnika: akril/olje (krajša razlaga uporabe obeh tehnik za delo na terenu…uporaba lazur, dodajanje medija…), PONOVITEV ZNANJ IZ RISANJA (glej program risanja), ZRAČNA PERSPEKTIVA IN NJENA UPORABA

V petek, 21. avgusta 2015, so udeleženci ob zaključku v Dvorcu Novo Celje svoja dela postavili na ogled in v kratki evalvaciji podelili vtise, ki jih je prinesla tokratna izkušnja.

Dokazali so, da so tokratni izziv uspešno sprejeli.

Foto: Arhiv Zkšt Žalec

Galerija slik