Dotiki in prepleti – glasba kot inspiracija v prostoru vizualne umetnosti

Tamara Friebel, Sašo Vrabič, Dalibor Bori Zupančič

Od 2. 2. 2015 do 28. 2. 2015 bo v Savinovem likovnem salonu na ogled razstava Dotiki in prepleti – glasba kot inspiracija v prostoru vizualne umetnosti. Tokratna razstava je nastala v povezavi z mednarodnim tolkalnim festivalom BUMfest, ki je letos prvič odprl prostor za nove umetniške dogodke – za polifonijo estetskih elementov, izraženih ne le z zvokom, temveč tudi podobo.

Glasba je v delih sodelujočih umetnikov prestopila polje lastnega medija ter se naselila v prostor vizualnega in pripovednega. Sašo Vrabič, Dalibor Bori Zupančič in Tamara Friebel, ki v svojem siceršnjem procesu dela združujejo vizualni in glasbeni medij, so sledili refleksiji ritma in barvno različnim zvokom, pa tudi zvenu digitalizirane sodobne družbe. S črto, barvo, zvokom in videom so beležili ritmične in melodične frekvence ter jih kot avdio-vizualne strukture povezali v skladno in harmonično celoto. Njihova dela so samosvoja, vsako zase ujeta v specifični doživljajski prostor in v občutljiv odnos do življenja v sodobni družbi.

Vzajemnost medijev na razstavi torej nosi kvaliteto celotnega projekta. Včasih je v priviligirani poziciji glasba, včasih slika in risba; vse se dopolnjujejo, interpretirajo in oblikujejo celostno podobo. Tamara Friebel s haiku poezijo, glasbo in video pejsažem uteleša svojo zvočno pokrajino, Sašo Vrabič v brezprostorje slike kodira izrisane besedne igre in osamele podobe figur iz sodobnega urbanega vrveža, Dalibor Bori Zupančič pa nas z risbo fantazijsko-grotesknih likov povleče v svet glasbe.


Galerija slik